Een ongewenst huwelijkscadeau

 

Wat te vragen als cadeau voor je huwelijk? De meeste bruidsparen vermelden het bekende envelopje op de trouwkaart. Fantasieloos maar wel erg praktisch. Anderen laten de gasten kiezen uit een zogenaamde bruidslijst die bij een winkel naar keuze is neergelegd en die naar wens op de computer bekeken kan worden. Het wordt de gasten gemakkelijk gemaakt, ze hoeven er de deur niet voor uit, hoeven zelfs geen cadeau mee te nemen. Alles lekker digitaal geregeld

De gasten kunnen een cadeau naar keuze en vermogen aanklikken en zo verzamelt het paar een mooi servies bij elkaar. Of zoals de laatste jaren een trend is ,een onderdeeltje van de huwelijksreis. Oma geeft de duikles, vader en moeder de overnachtingen, nicht en neef een paar cocktails, vrienden airmiles. De idealistische stellen ‘die alles al hebben’ vragen om een bijdrage voor een goed doel. Een ‘gewoon overlaten aan de creativiteit van de gast’ is er tegenwoordig dus niet meer bij. De bruidsparen nemen geen risico. Voor je het weet krijg je handdoeken in een verkeerde kleur, huishoudelijke apparaten waar je niet op zit te wachten, spuuglelijke kunst of toch nog het bekende peper- en zoutstel.

Guusta en haar man kregen een origineel maar buitengewoon onprettig cadeau op hun huwelijk. Ze waren al een paar jaar in het bezit van twee lieve geitjes. Twee dames die zij niet wilden laten dekken omdat ze gewoon geen zin hadden in melken en de geiten dartel en vrolijk wilden houden. Vrienden van hen kwamen tijdens de huwelijksreceptie binnen met een bok. Niet zomaar een bok, nee een bok die er wel heel erg veel zin in had. Je rook hem al van honderden meters ver. Humor van het platteland waar het bruidspaar als Amsterdamse import Ommenaren niets van begrepen. Het enorm stinkende beest werd al snel naar de  tuin van het bruidspaar vervoerd waar hij direct de geitenmeiden de stuipen op het lijf joeg.

Na het huwelijksfeest keerden Guusta en haar man midden in de nacht terug naar huis. De bruidskleding ging uit, de joggingbroek aan. Daar stonden ze in het donker, in noodweer, een hek tussen de twee weiden te plaatsen om zo de bange geiten voor verdere bespringing te behoeden. Een niet bepaald romantische bezigheid tijdens de huwelijksnacht. De dolle bok liet zich echter niet zomaar afschrikken, gek van opwinding  sprong hij over de afscheiding. Het lukte de bruidegom uiteindelijk om hem te vangen. Met een touw bond hij de bok aan een boom waarna het bruidspaar de hele nacht bang was dat hij zich zou verhangen.

En ja, hoe raak je zo’n cadeau weer kwijt? Ze zijn er uiteindelijk 3 dagen mee zoet geweest. De penetrante lucht in hun auto en kleding bleef nog maanden hangen. Dus dit bruidspaar snapt het wel, zo’n envelopje of bruidslijst.

COLUMNS