De aanleiding

 

In 1997 startte ik mijn carrière als trouwambtenaar .De eerste 10 jaar werkte ik alleen voor de gemeente Velsen en later kwam Bloemendaal erbij. Ik was een beetje bij toeval in het vak gerold en de gemiddeld 50 huwelijken die ik per jaar met veel plezier sloot, deed ik naast ander parttime werk.  In 2006 startte ik als een van eerste in het land als zelfstandig trouwambtenaar.  Bloemendaal werd weer opgezegd en geleidelijk verdwenen ook de andere banen. Ik werd fulltime trouwambtenaar. 

In dit beroep gaan geregeld de duimen omhoog. Ik schreef onlangs nog op FB hoe bijzonder dat eigenlijk is. Hoeveel hardwerkende mensen er zijn die nooit eens een compliment krijgen terwijl wij, als trouwambtenaren zo vaak cadeautjes, lieve kaartjes, bloemen en heel veel fijne woorden ontvangen. Het gevaar is dan wel dat je een beetje kan gaan ‘zweven’. Alleenwerkend word je nauwelijks gecorrigeerd.  Je kan blind worden voor je eigen foutjes, je minder geslaagde grapjes. Je leert minder nieuwe dingen en goede tips van collega’s, die ook je concurrent zijn, zijn schaars.

De juiste keuze
Dat bracht mij in 2012 op het idee om een samenwerking met andere trouwambtenaren te starten. Ik keek goed om mij heen binnen de trouwbranche en zocht naar collega’s die allereerst een zelfde passie voor het vak uitstraalden. Kundige collega’s met kennis van zaken maar die ook nog  iets extra’s hadden. De beroemde ‘ X factor’ zal ik maar zeggen. Collega’s waar ik wat van kon leren, collega’s waarnaar ik warm zou kunnen verwijzen als ik een dubbele boeking had.

Daar zijn er gelukkig veel van in ons beroep. De groep mocht echter niet te groot worden. Op Valentijnsdag 2012 startten we met 5 collega’s Trouwambtenaarkiezen.nl. Een van hen viel door omstandigheden al vrij snel af, de andere drie en ik besloten daarna om het bij een kwartet te houden.

Op 14 februari 2017 vierden we ons eerste lustrum. Joanne, Marijke en Marian voldeden en voldoen nog steeds aan alle ‘eisen’ die ik destijds stelde. Drie toppers die hun sporen in trouwland dik hebben verdiend. Inderdaad vrouwen met heel veel liefde voor het vak, met een vaak originele kijk op de ceremonie. Alle 3 innemend met een groot netwerk. Ik kan mijn ervaring met hen delen maar ik leer ook zeker van hen.

Het voordeel van samenwerken
We gaan nog steeds regelmatig bij elkaar kijken.  Dat verbetert de kwaliteit van ons alle vier , daar ben ik van overtuigd. Daarnaast wekt een samenwerking vertrouwen op bij bruidsparen. Die vinden het fijn om te weten dat er een back up is voor het geval je echt niet zou kunnen komen. Onze stabiele samenwerking werd een begrip in de trouwbranche. En daar ben ik best trots op. Locaties, fotografen, weddingplanners verwijzen naar onze gezamenlijke website. Het mes snijdt dus aan veel kanten.

De vriendschap
Maar iets wat ik niet voorzien had was dat we vriendinnen zouden worden. Al zijn we verschillend, we passen perfect bij elkaar. De een misschien wat filosofischer, de ander meer down to earth, gevatter of charismatischer. Twee krullenbollen, twee stijl haar. Twee blonde, twee donkere.

Een vergadering loopt sowieso uit omdat we elkaar altijd zoveel te vertellen hebben, zoveel lol hebben. We maakten hilarische filmpjes samen, deden eindeloze fotoshoots ( heel moeilijk om met vier ijdele vrouwen een keuze te maken). We belanden in het gedenkboek voor de koning. We gingen samen naar Valencia, naar Dalfsen en Drunen. We wandelden samen, deelden ons geluk en onze zorgen met elkaar. En soms ook intens verdriet. We steunden elkaar en vielen voor elkaar in als het nodig was.  Die vriendschap, dat is de onvoorziene maar wel  echte gouden glans aan de succesvolle samenwerking. We gaan  met vol vertrouwen richting het volgende jubileum.

COLUMNS