Column trouwambtenaarkiezen.nl

Ervaringen van 'Trouwambtenaar kiezen', geschreven door Guusta Veldman.

De columns van Guusta geven een (h)eerlijke inkijk in onze levens als zelfstandig trouwambtenaar. Lees mee en geniet mee van een deel van de prachtige ervaringen die wij in de loop van de jaren hebben opgedaan.

De aanleiding

In 1997 startte ik mijn carrière als trouwambtenaar .De eerste 10 jaar werkte ik alleen voor de gemeente Velsen en later kwam Bloemendaal erbij. Ik was een beetje bij toeval in het vak gerold en de gemiddeld 50 huwelijken die ik per jaar met veel plezier sloot, deed ik naast ander parttime werk. In 2006 startte ik als een van eerste in het land als zelfstandig trouwambtenaar. 

Meer lezen

Trouwen in de winter

In onze branche, de trouwbranche, spreken we vaak over het zogenaamde ‘trouwseizoen’. Hiermee bedoelen we de maanden mei tot en met september, eigenlijk zijn dat al heel lang de meest populaire maanden als het gaat om het plannen van een huwelijksdag. Toch willen we het ook eens hebben over de vele leuke kanten en voordelen van een huwelijk in de winter, daar zijn wij namelijk stiekem ook best fan van!

Meer lezen

Aanzoek: de piepende ring

Als trouwambtenaar hoor je vaak prachtige aanzoekverhalen. Sommige zijn ronduit spectaculair. Veel aanstaande bruidegommen gaan op de knie op oogverblindende plekken op de wereld. Sommige aanzoeken ogen misschien simpel maar ze blinken uit door originaliteit. In de laatste categorie valt het aanzoek van Marco.

Meer lezen

Aanzoek: Ring of fire

Peter had zich van tevoren niet gerealiseerd hoeveel tijd het kostte om 200 waxinelichtjes aan te steken. Marjolein was die avond naar volleybaltraining gegaan en opeens had hij gedacht: vanavond moet het gebeuren. Ik ga haar vragen. De ring was al twee weken in huis, de champagne stond koud op het balkon. De volgende dag was zijn a.s. schoonmoeder jarig. Mooi moment om de hele familie in te lichten.

Meer lezen

De ringendrager

In ongeveer een derde van de huwelijksceremonies reikt de trouwambtenaar de ringen aan. Op de tweede plaats staan de bruidsmeisjes en – jongens. Van piepklein, vaak eigen kindjes die nog nauwelijks kunnen lopen, tot, op zijn Amerikaans, volwassen vriendinnen. Soms wordt een oma de eretaak toebedeeld, of een vader (omdat de moeders al mee zijn geweest met de jurk uitzoeken).  Het hoogst scoren de neefjes en nichtjes tussen de 4 en 8 jaar. Het laten geven van de ringen door kleine kinderen kan ondanks goede voorbereidingen soms toch mislopen.

Meer lezen

Een ongewenst huwelijkscadeau

Wat te vragen als cadeau voor je huwelijk? De meeste bruidsparen vermelden het bekende envelopje op de trouwkaart. Fantasieloos maar wel erg praktisch. Anderen laten de gasten kiezen uit een zogenaamde bruidslijst die bij een winkel naar keuze is neergelegd en die naar wens op de computer bekeken kan worden. Het wordt de gasten gemakkelijk gemaakt, ze hoeven er de deur niet voor uit, hoeven zelfs geen cadeau mee te nemen. Alles lekker digitaal geregeld. 

Meer lezen

Opnieuw Ja zeggen tegen elkaar

Renewal of the vows, het hernieuwen van de trouwbeloften, herbevestiging… eigenlijk is er geen mooi romantisch Nederlands woord voor het opnieuw ja zeggen tegen elkaar. Maar dat kan niet de reden zijn waarom we het in Nederland zo weinig doen. Het zal eerder te maken hebben met de nuchtere instelling van ons volk. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Je bent al getrouwd, je hebt al ooit een ceremonie gehad dus waarom zou je dat opnieuw willen doen?

Meer lezen